Mléko. Jak rozeznat intoleranci a alergii?

13.09.2019

Dnes se v krátkosti podíváme na diskutovanou potravinu číslo jedna - živočišné mléko.


Když se začne mluvit o mléku, lidé se rozdělují do dvou táborů. Jeden tvrdí, že pít ho v dospělosti je proti přírodě. Jsme přece jediní savci, kteří to tak mají, tak proč by to mělo být normální?! Druzí zdůrazňují jeho zdravotní benefity, obsah bílkovin a skvělou chuť.


Pravdu si každý najde jinou, ale já se Vám pokusím vysvětlit fakta.


Jsme skutečně jediní živočichové, kteří pijí mléko i v dospělosti. Také jsme současně jediní, kteří dokáží postavit raketu a letět do kosmu, jediní si maso obalujeme v trojobalu a přivážíme tropické ovoce přes půlku světa. V porovnání s tím by nás tedy drobné odlišnosti ve stravě neměly překvapovat. Na druhou stranu jistě není správné, jakým způsobem se mléko mnohdy získává. Pokud máte tu možnost, financujte ze svých peněz spokojené české krávy a poctivé farmáře. Lokální potraviny nadevše. 


Mléko obsahuje spoustu tělu prospěšných látek - bílkovinu kasein, disacharid laktózu, tuky, vitaminy a minerální látky. Zejména vápník je zde v optimálním množství a oproti rostlinným zdrojům se z mléka i mnohem lépe vstřebává. Proto se také doporučuje pití mléka dětem.

Dospělí mohou s mlékem ovšem mít problém. Činnost enzymu laktázy, který v našem trávicím traktu přetváří laktózu na glukózu a galaktózu, s věkem klesá. Stejně tak klesá jeho produkce na minimum, pokud se mléku přestanete vystavovat. Tedy po přechodu na mléka rostlinná po několika letech můžete přijít o schopnost pravé mléko trávit. Tato nepřítomnost trávicího enzymu se nazývá intolerance, tedy pacient trpí intolerancí k laktóze.

Naopak alergie na mléko se objeví již v dětství. Prim zde hraje imunitní systém, který s přehnanou intenzitou reaguje nesprávně na mléko jako na nebezpečnou látku.


A jak na sobě poznáte, zda trpíte intolerancí či alergií?


K domácímu testu postačí klasický bílý neochucený jogurt ve skle. Jogurt patří mezi zakysané mléčné výroby, tedy obsahuje kromě bakteriální kultury i jejich enzym - laktázu. Její množství je dostatečné i pro organismus s intoleranci = bez laktázy. Pokud Vám tedy bílý jogurt ale ani další zakysané mléčné výrobky nedělají problém, ovšem mléko ano, trpíte s nejvyšší pravdě podobností intolerancí na laktózu. Hůře již dopadnou lidé alergičtí. I po jogurtu se dostaví průjmy a další projevy alergické reakce.


Tedy doufám, že pozitiv výrobků z mléka si užíváte stejně jako já. A pokud trpíte jednou z těchto zdravotních komplikací a chcete ho nahradit rostlinnou alternativou, výborná jsou například neochucená mléka mandlová či sojová. Pokud se bojíte, že nezískáváte ze stravy dostatek vápníku, obraťte se na mne.


Tak zase někdy příště u zdravého jídla!

BENutri | Live better
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky